- Branding Donkeys
- Posts
- Dit verdient aandacht
Dit verdient aandacht
Wat een mooie dag!
Heb je het gezien, heb je het gezieeeen?! Branding Donkeys stond zaterdag én vandaag in de nieuwsbrief van Pub. “Wat aandacht krijgt, groeit”, zegt mijn allerliefste mentor altijd. En dat is keihard waar! Bovendien (en vreemd genoeg ook) werkt ons brein vaak zo dat je het van een ‘third party’ moet horen voordat de boodschap binnendringt. Dus voila, een sjot onder je kont om ook jouw promo in handen te nemen! Dat werkt.

➡️ Een gloednieuwe Vlaamse mediabrand
Wat mijn aandacht steeds minder krijgt, is het ‘nieuws’. Ik heb namelijk een nieuw favoriet woord: KAKTUALITEIT. Steeds meer mensen rondom mij - inclusief ikzelf- haken af van klassieke nieuwsmedia. Het is gewoon teveel rottigheid bij elkaar, en bovendien focussen Vlaamse nieuwsmedia wel héél erg op de problemen van de buurman. Als ik al nieuws volg, dan liefst van de wereld. Maar eveneens daar vooral : rottigheid.
Kaktualiteit is dan wel mijn nieuwe favoriete woord, maar geen uitvindsel van mezelf. Het is allemaal de verdienste van de gloednieuwe media brand die ik volg: Vibes. Vibes komt uit de koker van het succesvolle ex-Trooper team, en wil het goeie nieuws meer in het licht zetten. Want voor alle duidelijkheid, dat is er òòk nog steeds. Volg hen via @het_goede_nieuws_is !!
Over dat nieuws: ik zit veel te vaak op TikTok met open mond te kijken wat er allemaal in de USA gebeurt. (Op één of andere manier dringt dat hier in Vlaanderen niet echt door). Maar evengoed zoek ik het nieuws van de aardbeving in Myanmar ook meteen op in TikTok. Akkoord, je moet wat AI-shit filteren, maar vaker krijg je échte stemmen en échte verhalen te zien van échte mensen.
En dat is de nieuwe kracht van social media: steeds minder een sociaal netwerk, en steeds vaker een zoekmachine. En dat is een belangrijke shift als je een merk hebt/beheert.
Afgelopen week had ik nog een interessant gesprek met een klant over het belang van "die mooie Insta-feed". Moet dat nog altijd de focus zijn? Ik heb er eerlijk gezegd nog geen eenduidig antwoord op. Maar één ding is zeker: we mogen de rol van social media als zoektool absoluut niet onderschatten. We zitten nl niet meer gewoon te scrollen door de vakantiefoto’s van vrienden of dansvideo’s van tieners.
We zoeken actief naar antwoorden. We typen vragen rechtstreeks in TikTok. En we vertrouwen de aanbevelingen van echte mensen meer dan traditionele advertenties.
👉 Dit verandert niet alleen hoe mensen content vinden. Het verandert ook hoe ze jou vinden.
Het tijdperk van de messy middle
Mensen blijven niet trouw aan één platform. Ze zigzaggen tussen TikTok, Pinterest, Reddit, Instagram...
Welcome to the messy middle: een chaotisch, maar reëel ontdek- en beslisproces dat er ongeveer zo uitziet:

1. Exploration – ideeën sprokkelen, visueel inspireren (Pinterest, TikTok)
2. Evaluation – reviews checken, comments doorspitten, hashtags volgen
3. Decision – laatste validatie voor er actie ondernomen wordt
Dit is hoe merken vandaag ontdekt worden. En ja, het is complexer dan ooit.
Oké Donkey, maar... waar begin ik dan?
Je kan hier al mee starten:
💡 Zie elke post als een mini-zoekresultaat.
Niet gewoon “mooie content”, maar vindbare content. Denk na: Hoe zou iemand hiernaar zoeken? Gebruik die zoekwoorden in je copy, captions en zelfs in je visuals.
💡 Onderzoek wat mensen écht typen
Gebruik autocomplete-suggesties, check trending topics, en bekijk welke content van concurrenten goed scoort in zoekresultaten.
Wat zijn de exacte vragen of termen die jouw doelgroep gebruikt?
💡Pas je content aan per platform
Elke tool heeft zo z’n eigen vibe en zoekgedrag:
→ Op Instagram kunnen mensen zoeken naar outfitinspiratie.
→ Op TikTok scrollen ze dan weer voor die eerlijke reviews of betaalbare dupes.
→ Op Reddit zoeken ze ongefilterde meningen.
Match je content aan het platform én aan de intentie van je doelgroep.
➡️ BrandLove: Dit is geen liefde
Beetje blown away van deze recente ad van ‘Yves Saint Laurent Beauty’.
Na al het spiking-nieuws van de laatste weken, vind ik het wel wauw en verfrissend dat een luxe brand als YSL zijn nek uitsteekt.
Kijk zelf. 👇
Het is moedig om als luxemerk niet weg te kijken.
Nog moediger om je merkverhaal te linken aan een boodschap die schuurt.
(En wat aandacht krijgt, groeit!)
Dat doet YSL overigens niet voor de eerste keer: via hun Abuse Is Not Love-programma zetten ze zich sinds 2020 wereldwijd in om mensen te trainen in het herkennen van de negen belangrijkste signalen van partnergeweld.
➡️ Lezen en luisteren
Dan rest me nog deze laatste categorie waarin ik de afgelopen weken wat aan het onderpresteren ben. Maarr, ik heb wel tips!
Want na de hele Adolescense-hype van afgelopen weken, en het voortdurende vrouwonvriendelijke Amerika-nieuws, vond ik dat ik toch actief aan de slag moest met die tienerzonen van mij. Mijn hack? Ik zet deze podcast op in de auto: De vorstinnen van Vlaanderen, en ik zwijg. Aflevering 1 was alvast een succes.
Je job brengt je soms op plaatsen… Zo mocht ik afgelopen week bij een klant een privé-trendwatch-sessie meemaken met Herman Konings. Ik ben dus maar meteen in zijn laatste boek Wiedentiteit gekropen!
Merrrcccii om weer tot hier te hebben gelezen!
Fijne zonnige week gewenst ☀️
X ingrid
PS. Ik heb nog een grote HELP-vraag om meer aandacht te geven aan Branding Donkeys. Heb je tips voor podcasts rond branding, marketing en communicatie? Bij wie moet ik aankloppen? Influencers en spraakmakers? Geef mij jouw ultieme hack 🙏
PPS. Wil je met me samenwerken? Hier vind je alvast meer info !!
➡️ Social Media of Social Search?