- Branding Donkeys
- Posts
- Licht verteerbare diepgang
Licht verteerbare diepgang
We zitten allemaal op het spectrum van (on)kwalitatieve aandacht
Goeiemorgen!
Ik heb even getwijfeld of ik vandaag een nieuwsbrief zou uitsturen. De wereld heeft paasvakantie - zegt mijn instagram- en ik heb plots wat last van een writer’s block. Maar kijk, maandagochtend en het stroomt hier toch weer vanuit mijn vingertippen! Voor allen die ook werken: courage, en hierbij wat inspiratie. Voor allen met vakantie: open je geesten- want afstand nemen, is ideeën krijgen!
➡️ Aandacht vs Aandacht
En ook: welkom aan alle nieuwe lezers! Vorige week stond Branding Donkeys in de Pub Magazine én werd ik vernoemd in een paar Linkedin updates, waarvoor dank! Want het resultaat is een mooi stroompje nieuwe abonnees. We zijn hier nog steeds niet met een exuberant aantal, maar we tikken toch al bijna de 700 lezers aan. En daar ben ik stiekem keihard trots op.
Deze nieuwsbrief heeft dan (nog) wel geen giga bereik, het heeft wél iets zeldzaams: kwalitatieve aandacht.
Quoi?
Wat ik wil zeggen: de meeste brands jagen aandacht na alsof alle views gelijk zijn. Je wilt gewoon véél volgers op instagram, en veel volgers op TikTok, en veel lezers op je nieuwsbrief. And I get that. Want dat staat ook mooi naar de buitenwereld. Maar weet dat het evengoed een valstrik is. Niet alle aandacht is evenveel waard. Een scroll over je feed is niet hetzelfde als een aandachtige lezer van je nieuwsbrief.
Sommige types aandacht bouwen weinig tot niets op. Andere maken het verschil.
Ik volg al een tijdje de nieuwsbrief van Jay Clouse. In zijn laatste nieuwsbrief over ‘Value of Attention’ werkt hij met het idee van ‘sliders’(in het Nederlands zou ik het spectra noemen). Volgens Jay schuif je als creator telkens met een paar onzichtbare knoppen: Is de aandacht bewust gekozen of toevallig? Snel of traag? Oppervlakkig of transformerend?
Ik heb voor Branding Donkeys een aantal bewuste keuzes gemaakt over kanalen, inhoud, tone of voice... En jij doet dat best ook overdacht. Ik neem je ff mee.
Bewust Gekozen vs. Toevallig Gezien
Een nieuwsbrief openen is een bewuste keuze. Doomscrollen op Instagram is dat niet echt. Ik heb maar twee handen en heb gekozen voor slechts twee kanalen: Linkedin en een nieuwsbrief. Een nieuwsbrief waar jij zelf voor kiest om te openen, dat is considered attention. Aangezien mijn open rate nog steeds rond de 70% zit: dikke merci. We zitten hier duidelijk met een duurzame connectie.
Niche vs Breed Bereik
Ik hoef geen 10.000 volgers die niks doen met branding of mijn ideeën. Ik wil liever 700 1500 (dat is mijn target voor dit jaar!) mensen die iets met mijn woorden dóén. Hoe specifieker je bent over voor wie je schrijft, hoe waardevoller de aandacht is die je krijgt.
Deep vs. shallow
Branding Donkeys zit ergens in het midden van het spectrum. Wat je hier leest is infotainment: je leert iets, je denkt even na, je lacht misschien ook eens. Licht verteerbare diepgang noem ik het weleens graag.
Lang vs. Kort
Ook hier: ergens halverwege op het spectrum. Deze nieuwsbrief leest bv lekker weg tijdens een toiletbezoek. Eén à twee minuten inspiratie, snel genoeg voor je drukke brein, traag genoeg om te blijven hangen.
Frequent vs. Variabel
Ik mik op een ritme dat past bij mijn energie én jouw aandacht. Eén keer per week dus. Niet te veel, niet te weinig (allez alles is relatief). Gewoon: consistent (en geen ruimte voor plotse writer’s blocks :-))
Autoriteit vs. Entertainment
Ik entertain graag, maar niet inhoudsloos. Branding Donkeys wil echt iets zeggen. Het mag leuk zijn, maar er zit al-tijd een laagje onder.

Duussss, conclusie:
Als je zelf content maakt, stel jezelf dan niet alleen de vraag:
“Hoe krijg ik meer aandacht?”
Maar ook:
“Hoe maak ik de aandacht die ik krijg waardevoller?”
Je hebt vooral een publiek nodig dat iets met jouw ideeën kan en wil doen.
En je wilt niet 100 kanalen met bullshit content. Denk steeds na wat je wilt bereiken.
Bon, dit gezegd zijnde…
Ik wil in 2025 wel graag doorgroeien naar 1.500 subscribers.
En ook, ik wil dat je aan me denkt als je geen zin hebt om bovenstaande oefening alleen te doen (Contacteer mij dan voor een samenwerking, gewoon reply’en op deze mail 👍)
➡️ BrandLove: de Fizzooka
Het is dus paasvakantie, en misschien heb jij ook een fervente gamer in huis? Dan heeft hij/zij nét iets gemist: de Fizzooka, een tijdelijk wapen in Fortnite dat net gisteren (zondag 6/4) uit het spel verdween.
Weet je nog wat er gebeurt als je Mentos en cola mixt? (Er bestaan massa’s youtube-filmpkes van). Exact dàt ‘bommetjes’-effect werd door adverteerder Mentos omgezet in een digitale raketwerper die gebouwd is om alles omver te knallen binnen de Fortnite-wereld.
Ik ben zó’n fan van dit soort collabs. Want net had ik het over de kwaliteit van aandacht. En dit is daar een perfect voorbeeld van. Als merk moet je niet alleen nadenken wat je wil zeggen, maar ook waar, tegen wie en op welke manier.
Wat Mentos hier doet met Fortnite is een superslimme strategische zet.
Want heel simpel: Mentos wil opnieuw relevant zijn bij een jongere doelgroep en niet als “iets dat je moeder koopt bij de kassa van Delhaize Albert Heijn supermarkt”.
Dus: waar leeft deze generatie? Op Youtube, waar er massa’s filmpjes te vinden zijn van ‘exploding Mentos’. En dus ook onder andere op Fortnite.
Wat boeit hen? Interactie, verrassing, fun.
In plaats van een klassieke advertentie te pushen, integreerde Mentos zichzelf als een playful experience binnen een digitale leefwereld. Ze zijn hier niet voor passieve reclame gegaan. Maar voor actieve aandacht. En dus kwalitatieve aandacht.
Bovendien sluit het idee van de Fizzooka aan bij iets dat cultureel al bestond: het iconische Mentos-en-cola-experiment van op YouTube. Nostalgie meets next gen.
Knap gedaan!
➡️ Paid vs Organic
Niettemin, die zoektocht naar kanalen en audience en boodschappen en de juiste strategie blijft lastig als je hier niet het juiste brein voor hebt.
DM mij als je hulp nodig hebt (gewoon reply’en op deze nieuwsbrief)

Ik zie bij verschillende klanten steeds de eeuwige struggle tussen paid en organische content. Maar weet dat ‘Paid’ voor bereik zorgt, en ‘Organic’ voor trust vertrouwen en een band met je publiek. Ze hebben elkaar sowieso nodig (of ze het nu leuk vinden of niet / of jij het nu leuk vindt of niet). De merken die de juiste balans vinden, zijn de winnaars!
➡️ Leestip!
Dit gekregen boek ligt al even in mijn boekenkast, geen idee waarom ik er niet eerder in gelezen had intussen weet ik weer waarom ik er zo weinig in gelezen heb. Het is een kakvertaling, en leest superstroef in het Nederlands. Dus als je het wilt lezen - het is echt echt echt een aanrader - doe het dan in native Engels.

Ik heb het over Invisible Women van Caroline Criado Perez dat onderzoekt hoe de wereld voornamelijk is ontworpen met de man als standaard, waardoor vrouwen systematisch worden genegeerd. Als er een moment in de geschiedenis is waarop je dit moet lezen, is het nu. Het boek vertelt over de 'gender data gap' (het gebrek aan data over vrouwen) en de verstrekkende gevolgen hiervan op verschillende gebieden zoals gezondheidszorg, werkplek, openbaar beleid en productontwerp.
vb. Autogordels en crash tests zijn levensgevaarlijker voor vrouwen
vb. Pijn bij vrouwen wordt vaker onderschat
vb. Stemherkenning en AI begrijpen vrouwen slechter
…
Ik geef nog een kleine anekdote van mijn recent bezoek aan de gynaecoloog met mijn nichtje. Want een eerste keer anticonceptie voorgeschreven krijgen, is best wel een stap. Ik was verbaasd dat de ‘opties’ nog steeds zo mèh waren als x jaar geleden. Maar vooral mijn nichtje was verontwaardigd. Hoezo had élk middel een zware bijwerking, of is er nog steeds niets ideaal gevonden voor iets wat zowat de helft van de bevolking wilt gebruiken?! Haar woorden: “als het voor mannen was geweest, het was niet waar geweest.” En dat is niet onjuist.
Wees lief voor elkaar,
En tot paasmaandag - of dinsdag als ik nog in vakantiemodus zit dan.
Want volgende week doe ik wél mee met dat vakantieleven!
Doei 👋
x Ingrid