- Branding Donkeys
- Posts
- "Onwelzijn" is een woord
"Onwelzijn" is een woord
Ik kreeg zo’n 10 dagen geleden (laat verjaardagscadeau) een Apple watch cadeau van de husband en sindsdien houd ik onder andere mijn dagelijkse ‘gemoedstoestand’ bij. Blij om mee te delen dat 90% van de tijd mijn mood op ‘tevreden’ staat. Geen pieken van geluk, geen pieken van depressie, maar gewoon: tevreden. En ik ben daar best… tevreden mee. Het blijkt ook een prima 40-ers fase 😅 Dat is meteen het thema van deze nieuwsbrief: geluksbarometer vs trends in marketing.
➡️ Trend
Dat brengt me bij dit artikel uit de New York Times dat ik afgelopen week tegenkwam. Het gaat over een grootschalige studie rond welzijn en geluk wereldwijd. Wat blijkt? De klassieke gelukscurve, die U-vorm die we jarenlang als normaal beschouwden, wordt vlakker. Ik wil zeggen: er is een probleem uitdaging bij de jongere generatie.
Normaal gezien start je je volwassen leven met veel energie en optimisme. Dan volgt ergens rond je veertigste een dip (midlifecrisis, anyone?), waarna je opnieuw meer geluk ervaart naarmate je ouder wordt. Maar nu blijkt: bij jonge mensen ontbreekt die hoge start vandaag. Ze voelen zich minder gelukkig, minder verbonden, minder zeker over zichzelf, en dat heeft gevolgen.
Ze leven niet alleen in een wereld vol onzekerheden (klimaat, economie, politiek, oorlog?), ze voelen minder sociale verbinding (en ja, dat heeft ook te maken met die schermen), maar ze voelen òòk nog eens de hoge druk en perfectionisme van de samenleving. De lat ligt torenhoog. Jongeren moeten niet alleen succesvol zijn, maar ook bewust, gezond, mooi, sociaal geëngageerd, ondernemend... Het resultaat? Meer stress, uitstelgedrag, faalangst… en eenzaamheid.
Ik weet niet jij.. maar ‘t Is nu niet dat ik hier compleet van mijn stoel val van deze resultaten. Al bevestigt het wel mijn idee en visie over dat bedrijven en organisaties een belangrijke rol hebben te spelen. Jouw marketing, narratief, en initiatieven kunnen een positieve impact leveren op de wereld! Be Human en iedereen wint 🤷♀️
➡️ BrandLove
Dat is waarom ik deze BrandLove sectie deze week eens helemaal anders aanpak. Ik zie namelijk op basis van bovenstaande geluksstudie 5x belangrijke marketing/branding-richtingen die super effectief zijn in de wereld vandaag. Ik zet er telkens een (lokaal) voorbeeldje bij van een ‘best practice’.
1. Human-Centered Branding
🧠 Relevantie: Jongvolwassenen voelen zich minder verbonden en zoeken zingeving.
📈 Trend: Merken die menselijkheid, empathie en betekenis centraal stellen, winnen aan vertrouwen. Denk aan merken die niet enkel ‘verkopen’, maar écht willen bijdragen aan het welzijn van hun doelgroep.
📌 Voorbeeld: CÎME skincare (jaja, één van mijn poulains!)
CÎME is een Belgisch skincaremerk dat inzet op eerlijke handel, transparantie en een persoonlijk merkverhaal. Hun communicatie is menselijk, niet pushy, en toont wie er écht achter het merk zit.
2. Community Marketing & Cohort Experiences
🧠 Relevantie: Sociale verbondenheid is een sleutelfactor voor welzijn.
📈 Trend: Merken bouwen communities en organiseren offline/online samenkomsten die mensen écht verbinden rond gedeelde waarden of identiteiten.
📌 Voorbeeld: Yuma Labs.
Een Belgisch circulair zonnebrillenmerk dat klanten betrekt bij ontwerpkeuzes en duurzaamheid. Ze bouwen bewust aan een tribe rond ‘circular design lovers’.
3. Purpose-Driven Content & Storytelling
🧠 Relevantie: Mensen zoeken zingeving en herkenning.
📈 Trend: Verhalen die gaan over echte mensen, met echte struggles en evoluties, scoren beter dan glossy aspiratiecampagnes. Storytelling schuift op van “look at us” naar “this is for you”.
📌 Voorbeeld: Edgar & Cooper
Dit Belgische dierenvoedingsmerk heeft een sterke purpose-first storytelling.
Ze vertellen verhalen over diervriendelijkheid, duurzaamheid en transparantie in een luchtige, toegankelijke stijl. Hun merkwereld zit vol karakter (letterlijk: de hondjes Edgard en Cooper), met leuke visuals, duidelijke impactdata, en heldere boodschappen rond 'real food for pets'.
4. Wellbeing als Merkwaarde
🧠 Relevantie: Mentaal welzijn staat onder druk, vooral bij jongeren.
📈 Trend: Wellbeing wordt een expliciete pijler binnen merken – denk aan campagnes rond balans, rust, focus of betekenisvolle keuzes. Niet alleen voor consumenten, maar ook intern (employer branding!).
📌 Voorbeeld: Tony’s Chocolonely
Naast hun maatschappelijke missie zetten ze intern sterk in op mentale en fysieke wellbeing: onbeperkt psychologische hulp, focusweeks zonder meetings, een eigen “ChocoAcademy”, en veel aandacht voor rust en zingeving op het werk.
5. Deceleratie & Slow Branding
🧠 Relevantie: De ratrace en overvloed aan prikkels dragen bij aan “onwelzijn”. (Ik heb beslist dat dit een woord is vanaf nu)
📈 Trend: Merken omarmen eenvoud, vertraging en rust. Minder ‘meer, sneller, groter’ en meer ‘intentioneel, bewust, waardevol’.
📌 Voorbeeld: Asphalte
Dit Franse kledingmerk keert zich bewust af van fast fashion en betrekt zijn community bij elk ontwerp. Ze communiceren traag, transparant en met een scherp oog voor kwaliteit. (Mega fan hier, want zelf klant van!)
Dit allemaal gezegd zijnde, kwam ik ook deze video tegen afgelopen week.
@female_power_charge Share your thoughts in the comment section below 👇🏼 Credit: @michelleobama Want to charge up with premium women empowerment? 🔋✅🔥 >> Follo... See more
Ondanks ik niet officieel meer behoor tot de ‘Young People’, de raad van tante Michelle kwam toch binnen!
➡️ Work with me
Bon, voor iedereen die denkt dat je plots verloren bent gelopen in een onwelzijns-nieuwsbrief, ik geef maar gewoon mee dat maatschappelijke trends heel hard jouw marketingstrategie (zouden moeten) beïnvloeden.
Ik merk het bovendien ook dagelijks in mijn werk: brands die menselijkheid omarmen, maken meer impact én bouwen sterker vertrouwen op.
Ik help je dus je merk helder en menselijk te maken, zodat het raakt, klopt en verkoopt.
Dat kan op verschillende manieren:
1. Pick My Brain 4. EQ-mentoring voor C-level |
➡️ Leestip
Als je ex-vennoot een boek schrijft, dan kàn het niet anders dan dat ze deze rubriek haalt, toch?
Deze week was ik op de boekvoorstelling van Laat het los. En eerlijk: omdat Anne mij acht jaar lang heeft gebrainwashed met de meest positieve insteken van het leven, wist ik al ongeveer wat er ging komen. Maar voor wie haar nog niet kent: ga lezen.
Anne is de queen in het relativeren van problemen, en dat is instant voeding voor je eigen geluksbarometer.
Favoriete quote?
"Jouw shit is het droomleven van iemand anders."
True. Dus ga jij maar klagen dat je espressomachine luidruchtig is, je yogales volzet zat of je kind enkel nog avocado’s in hartjesvorm eet.
Gegarandeerd dat Anne je met beide voeten weer zachtjes op de grond zet. ❤️
Tot volgende week!
xIngrid