- Branding Donkeys
- Posts
- Wat doe je met je geld?!
Wat doe je met je geld?!
Een marketing fuckup om 'U' tegen te zeggen
Joehoe!
Dit is stiekem al de 55ste (!) editie van deze nieuwsbrief. En steeds vaker krijg ik geweldige tips binnen van lezers. Zo fijn! Dat wordt hier precies steeds gezelliger 💛 Wekelijks komen er bovendien nieuwe abonnees bij (welkom!) en tòch blijft de opening rate stabiel. Massa’s motivatie hier om door te gaan voor een volgende 55 edities van Branding Donkeys dat -zeggen verschillende onder jullie- perfect is als educatieve/entertainende toiletlectuur. Ik zie dit oprecht als een compliment 💩
Spread the word!
➡️ Fuck up: ken je persona!
Eerste ingestuurde tip van de week door anoniempje: deze mailcampagne van ING waar lezer echt wat boos over was.
Lees even mee.

Assumptie: ik gok dat dit door een man is geschreven?
Want alle vrouwen gaan nu toch van ‘auch 😬’, right?
Wat voelt er verkeerd?
86% van de vrouwen dat vindt dat hun financiële kennis te wensen overlaat, is natuurlijk een hoog cijfer (klopt dit echt?). Maar de openingszin is nu zo geformuleerd dat het collectief probleem bij het individu wordt gelegd. Het klinkt wat streng en misschien zelfs wat beschuldigend? De toon voelt wat als: “hey vrouw, je weet niet genoeg, dus moet je meedoen.”
Hier wordt zwaar aan stereotypering gedaan. Zelfs als het cijfer klopt, voelt het voor de lezer alsof ING zegt: “Jij hoort bij die 86%, dus je weet te weinig.” Er is geen ruimte voor nuance, geen erkenning dat veel vrouwen wél kennis hebben, of in verschillende levels van kennis zitten of dat financiële zelfzekerheid meer is dan kennis alleen.
Slim & zelfverzekerd beleggen” voelt als belerende belofte. De impliciete boodschap is: “je bént nog niet slim of zelfverzekerd, maar wij gaan je dat leren.”
Terwijl mensen zich willen herkennen, niet verbeterd voelen.
Dit soort communicatie lijkt goedbedoeld, maar mist elke voeling met de doelgroep. Met als resultaat dat lezers geen connectie voelen, maar dus wél frustratie.
Mijn advies aan ING?
Zorg voor:
Erkenning van de lezer als capabel persoon
Uitnodiging tot groei (geen correctie!)
Toon van gelijkwaardigheid (niet van superioriteit!)
Denk niet enkel na over WAT je gaat zeggen, maar ook zeker HOE je het zal zeggen.
Volg onderstaand plan om niet dezelfde fuckup te begaan.

Laat je mail sowieso eens nalezen door je persona voor je hem uitstuurt naar de helft van je database? 🙊 EN VOORAL: KéN JE PERSONA!!
💡 Mail mij als je hulp nodig hebt om je persona op gevoelsniveau te leren kennen. Want zeer toevallig is dat mijn specialiteit :-)
Ah ja, en als je meer wilt weten over inclusiviteit
- Volg Kat Gordon - founder van ‘The 3% Movement’
- Of dichter bij huis: Hanan Challouki
(Heb je aanvullingen op mijn lijstje, pls share, dan maak ik er een uitgebreide linkedin-post van)
➡️ Marketing: Humanize your brand
Ik had deze week weer zo’n moment waarop ik dacht: ziedetwel! De toekomst is aan merken mét een ziel!!
Ik geef context:
Vorige week kondigde de nieuwe CEO van Unilever aan dat hij radicaal wil inzetten op social media: het aandeel van sociale media in hun marketingbudget stijgt nl. van 30% naar 50%, en dit ten koste van traditionele reclamekanalen, zoals tv, print en outdoor advertising.
Voor alle duidelijkheid, we hebben het over een van de grootste adverteerders ter wereld, met merken als Dove, Ben & Jerry’s, Axe, Magnum... Als zo’n gigant z’n budgetten herschikt, dan weet je dat de kaarten worden opnieuw geschud. Voor het geval iemand zou denken dat influencermarketing passé is.
Fernandez laat er geen twijfel over bestaan:
Zijn woorden: “We gaan werken met 20 keer meer influencers. In elk van de 19.000 postcodes in India en de 5.764 gemeenten in Brazilië wil ik minstens één influencer, in sommige zelfs honderden.”
Volgens hem bereik je steeds minder mensen met een billboard, of anders gezegd: je bereikt hen wel, maar het heeft volgens hem steeds minder effect. Mensen zoeken naar herkenning.
Met verhalen uit hun eigen buurt, van mensen die op hen lijken, die ze vertrouwen. De klassieke “Show, don’t tell”, weetjewel? We volgen geen merken. We volgen mensen. Fernandez noemt het zelf: “desirability at scale.” (Meer lezen over deze case doe je hier!)

Ben ik hier nu een pleidooi aan het houden om enkel op social media in te zetten? Nee totaal niet eigenlijk! Ik benadruk gewoon dat je er écht voor moet zorgen dat je merk een smoel heeft, en ergens voor staat. Wat zijn je waarden? Met wie wil je samenwerken? Welke boodschappen passen bij jou en welke niet?*
💡 Val ik in herhaling als ik je zeg dat dat nu toevallig één van mijn expertises is? Hulp nodig? Je weet me te vinden!
* Wel heel benieuwd hoe een gigant als Unilever zijn merken-values helder heeft? Want veel met influencers werken, ok, maar hopelijk denken ze ook dieper na. We zullen zien!
➡️ CampagneLove: ‘t moet niet duur zijn!
Een leuke campagne die ik binnenkreeg via tweede tipgever vandaag: Annelou Van Noort. (Ga haar volgen als je anything over financiële educatie wilt weten, ze is totaal onafhankelijk van ING 😅)
“Rob the store, outrun the pro!" was een actie van een sportwinkel waarbij klanten letterlijk of figuurlijk 'de winkel mogen beroven', maar... ze moeten daarvoor sneller zijn dan de bewaker: een ‘pro’ topsporter.
Ik vind het een sterke case omdat het alles goed doet wat straffe marketing moet zijn:
- de “why” zit goed → Je moet hard kunnen rennen voor je gratis sportuitrusting (Hey, daar is de ‘show, don’t tell’ weer!!)
- Er zit beleving in
- Geweldig shareable op sociale media
- En… ‘t Is ook nog eens betaalbaar! (De beste ideeën zijn dat vaak)
➡️ Onthoud
Mijn motto: zorg dat je in je leven steeds genoeg ruimte openlaat voor goeie ideeën. Plan die agenda niet altijd overvol.

Omdat ik mijn agenda niet overvol plan, heb ik niets te melden op lees/kijk-vlak. (Uiteraard ben ik aan het kijken naar Adolescence, wie niet?) Maar verder geen noemenswaardige of vermeldenswaardige boeken deze week.
Ik heb nl mijn tuin inorde gezet. Gesnoeid, gepoetst, geplaatst. De lente is daar!
Tot volgende week!!
X Ingrid